sâmbătă, 13 ianuarie 2018

Book Haul - ultimele cărți pe 2017 și primele pe 2018


Ultimele cărți de pe anul trecut sunt toate din anticariate, mai puțin Imperiul Pisicilor care este primită. La mine în centrul orașului sunt câteva anticariate unde găsesc mereu titluri legate de ceea ce mă interesează. În ultimii doi ani pot spune că am rărit considerabil cumpărăturile de cărți noi, prin noi mă refer atât la titluri recent apărute ( pe care le iau doar dacă e ceva ce mă interesează musai) și ediții noi ale cărților deja publicate la noi în țară. Când sunt târgurile de carte profit ca să îmi iau noile apariții care mă interesează. 

Dintre cele de mai jos, Yakuza Moon e cea pe care mi-am dorit-o cel mai mult. E ediția manga a biografiei fiicei unui membru Yakuza. Din punct de vedere al englezei mă descurc pentru că nu sunt cuvinte grele, ceea ce o să facă lectura mult mai ușoară și plăcută. Când voi fi mai stăpână pe engleză vreau să citesc și cartea pe bune. 

Tot în engleză este și Supernatural Serial Killers. Cine mă urmărește de ceva timp a observat că am un fel de obsesie cu cititul de cărți în engleză pentru că îmi doresc mult să fac acest lucru fără prea mare dificultate. Într-o perioadă am citit mult despre criminali în serie, acesta fiind unul dintre subiectele mele preferate.  Citesc cu ușurință articolele despre crime în engleză, de aceea cred că nu voi avea probleme cu această carte. 

Schimbarea de Mo Yan, pe care am și citit-o, mi-a atras atenția datorită subiectului China în comunism, un subiect de care sunt interesată. Tot despre China este și Mafia Galbenă. Prima dată nu am vrut s-o iau, dar am stat cu gândul la ea, așa că m-am întors înapoi ca să o cumpăr. 

Anastasia este o carte despre care mi-a vorbit  bunica mea. După sinopsis mă aștept la mult mister, și, sper eu, să nu dau de iubire siropoasă în timpul citirii. 
Am comandat de la elefant cărți special  pentru ora de engleză de la școală, adică Portret al artistului la tinerețe, pe care o citesc acum și mă face să borăsc, Doamna Dalloway și Marele Gatsby. În afară de ultima menționată, nu aș fi cumpărat nici una din proprie inițiativă, deși am fost curioasă de celelalte cărți din listă după ce am citit Portretul lui Dorian Gray (recenzie AICI). Odată cu acestea am luat și Moartea lui O-Tsuya, după ce am fost convinsă de niște recenzii favorabile. 

Cel mai mult mă bucur de Azaleea Roșie. Eram cât pe ce să o cumpăr astă vară din anticariat, dacă nu mi-ar fi luat-o un moș înainte. Mi-a stat mult timp gândul la ea, până am găsit-o online și am cumpărat-o. La fel ca Schimbarea de Mo Yan, Azaleea Roșie este tot despre comunismul din China. De la Anchee Min am în bibliotecă și Împărăteasa Orhidee, pe care am luat-o din Diverta gândindu-mă la Azaleea Roșie. Ce m-a atras la această autoare este numele Min, cum îl cheamă și pe Suga din BTS. Așa am citit și Vegetariana, recenzie AICI, doar pentru că autoarea e din același oraș cu J hope. Cum autoarea din Gwangju mi-a plăcut, sunt sigură că o să îmi placă și autoarea cu numele Min. (Viața mea se rezumă mult la BTS, știu) 

Cu Dansul privighetorii de primăvară consider că am avut foarte mult noroc. Așteptam să apară pe elefant, pentru că nu aveam de gând să dau 40 de lei. Eram puțin amețită și nu mi-am dat seama din prima la ce mă uit. Mi-a atras atenția, crezând că e ceva autor japonez. Când am văzut că e o carte pe care mi-o doresc mult, mai ales că este literatură coreeană, m-am exteriorizat încât am speriat toți oamenii de lângă mine. Sinceră să fiu mă enervează romanizarea numelui autoarei, și alte cuvinte romanizate pe care le-am găsit în timp ce răsfoiam cartea. Făcând coreeană, îmi doresc mult să pot citi cartea în limba de proveniență.

Și ultima, Un artist al lumii trecătoare, am cumpărat-o tot datorită recenziilor bune de care a avut parte. Sunt foarte interesată de literatura asiatică, cea japoneză plăcându-mi cel mai mult până acum datorită lui Natsuo Kirino. Știu că este în ediția veche, dar eu nu țin neapărat să am edițiile noi.
În concluzie, am observat că majoritatea cărților luate țin de Asia într-un fel sau altul. De când am descoperit această pasiune pentru cultura asiatică în general, vreau să descopăr cât mai mulți autori. Îmi pare rău că la noi nu prea sunt traduși coreeni, pentru că cel mai probabil e greu de găsit traducător.  Despre cărțile din acest haul voi vorbi pe larg, ca de obicei, în recenzii. 
2 comentarii:

Tu ce crezi?