vineri, 20 noiembrie 2015

Natașele. Noua rețea mondială a comerțului sexual - Recenzie

Sinopsis:


Natasele sunt cele mai cautate marfuri pe care Europa de Est le-a exportat dupa caderea Cortinei de Fier si nu sunt neaparat rusoaice. Amatorii de delicii exotice le pot gasi in toata lumea. Nimeni nu face distinctia dintre ele si femeile care au ales sa practice prostitutia. Se aseamana, umbla la fel de provocator imbracate, sunt la fel de aspru judecate. Insa nimeni nu stie sau nimanui nu-i pasa ca ele sunt victimele unor retele de traficanti care le ademenesc cu promisiunea ca in strainatate vor lucra ca dansatoare sau cameriste. Odata plecate de acasa, descopera realitatea inspaimantatoare: agresiuni, violuri, abuzuri din partea unor proxeneti lacomi care vor sa-si recupereze inzecit banii cu care le-au cumparat, indiferenta si complezenta din partea clientilor si a politistilor corupti. Victor Malarek, ziarist de investigatie, a mers pe firul acestor retele care au reinventat sclavia si a scris o carte in care descoperim ca printre „Natase" se afla multe femei traficate din Romania, iar printre cei care ar trebui sa le scoata din ghearele proxenetilor se afla politisti si oficiali corupti.

Recenzie :
Cartea aceasta mi-a deschis ochii. Nu știam nimic despre prostituție sau despre traficul de persoane și crimă organizată.  Precum filmul Megan is Missing, cartea aceasta are un rol educativ major, m-a făcut să fiu mai prudentă.
Pe parcursul cărții, în special când citeam pasajele despre România,  simțeam că și eu puteam fi acolo. O parte dintre femeile traficate sunt  din România,  precum și din Rusia, Ucraina, Moldova sau Bulgaria.  Situația e dramatică, iar acum că rețelele de socializare sunt foarte populare, traficanților le este mult mai ușor să își ademenească victimele.
Dacă ai mintea deschisă și vrei să ști pe ce lume trăiești, cartea aceasta te va face să înțelegi multe, iar dacă ești la polul opus, atunci îmi pare rău pentru tine.
Este o carte care m-a marcat, care m-a făcut să îmi pese mai mult de ceea ce e în jurul și să nu mai am prejudecăți dure la adresa fetelor/femeilor care lucrează în acest domeniu.
Pe la ultimele două capitole, conținutul cărții te scârbește. Nu din cauză că ar avea scene deochiate ( pentru că nu are) ci pentru că Malarek prezintă niște cazuri în care cei care ar trebui să apare drepturile omului sunt băgați în treaba asta. Ți se face greață când te gândești ce pot face unii oameni pentru bani, dar mai rău e atunci când te gândești că cei care ar trebui să facă ceva ( cum ar fi președinți sau guvernatori) se joacă de-a diplomația și doar își văd interesele.
Este o carte despre care nu prea poți vorbi, dar dacă o citești înțelegi altfel lucrurile.


Te-ai gândit vreodată că unele fete nu mai ajung niciodată acasă  ?


Punctaj:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce crezi?