joi, 22 februarie 2018

Viața acestui băiat de Tobias Wolff - RecenzieSinopsis:

Aceste memorii despre copilaria din anii 1950, un adevarat clasic modern, ni-l prezinta pe tanarul Toby Wolff cand dur, cand vulnerabil, viclean si confuz. Despartiti prin divort de tatal si fratele lui, Toby si mama lui sunt permanent in miscare. In stradania de a dobandi o identitate si incredere in sine impotriva ostilitatii constante a unui nou tata vitreg, experientele prin care trece sunt in acelasi timp dureroase si comice, iar Wolff recreeaza cu maiestrie frustrarile, cruzimile si bucuriile adolescentei. Diferitele lui planuri – sa fuga in Alaska, sa masluiasca cecuri si sa fure masini – duc in cele din urma la un act de auto-inventie excesiva, care ii deschide o noua lume de posibilitati.

Viata acestui baiat a fost ecranizata in 1993, in regia lui Michael Caton-Jones. In acest film, care a pastrat titlul original, rolul lui Tobias Wolff este jucat de Leonardo DiCaprio, cel al mamei sale, Caroline, de Ellen Barkin, iar cel al tatalui sau vitreg de Robert De Niro.

Recenzie:

În primul rând, le mulțumesc celor de la libris.ro pentru exemplarul oferit către recenzie.


Cred că această lectură e prima pe anul acesta care a reușit să mă sensibilizeze atât de tare. Nu cred că voi fi în stare să citesc ceva următoarele zile. Rareori o carte reușește să mă facă praf din punct de vedere emoțional cum a reușit aceasta.

Viața acestui băiat reprezintă memoriile autorului Tobias Wolff din copilărie, respectiv adolescență. Fundalul este America anului 1950, perioadă imediat după Al Doilea Război Mondial când lucrurile încă nu erau bine puse la punct. Pe parcurs apar multe trimiteri la război, după cum este și firesc pentru că a fost și încă este un eveniment reprezentativ ce a schimbat societatea.  Cartea debutează cu Tobias pe la 11 ani și mama sa în timpul traseului către o nouă destinație ce le va schimba cursul vieții.

Prima problemă a lui Toby este divorțul părinților care i-a destrămat familia. Știu că acest lucru influențează enorm viața unui copil și cred că acest lucru a fost baza problemelor pe care Tobias Wolff le-a avut pe parcurs. Astfel a trebuit să sufere din cauza lipsei tatălui și a fratelui, dar și a iubiților mamei sale. Am înțeles că mama sa își dorea o familie și stabilitate, cum e și normal, dar mi s-a părut puțin egoistă în anumite situații pentru că nu s-a gândit și la copilul ei. Pe parcursul lecturii am simțit dorința băiatului de a avea familia unită, acest lucru fiind unul dintre aspectele care m-au întristat cel mai mult.

Ca multe alte cărți pe care le-am citit, câteva dintre ele chiar anul acesta, Viața acestui băiat abordează tema familiei și problemele acesteia. Datorită sociologiei pe care o fac la școală, acest subiect a început să mi se pare interesant și util. După ce mama lui Toby rămâne cu Dwight, problemele serioase ale copilului încep cu adevărat. Mama sa încearcă să îi ofere o încercare de familie ca să nu ducă lipsa, dar, ca în majoritatea cazurilor, noul tată vitreg al copilului nu îl suportă pe băiat, făcându-i viața un calvar. Fiindcă anii petrecuți cu Dwight e chiar perioada când Toby trece la adolescență, acesta o ia pe căi greșite, punând distracția pe primul loc și ocupându-și timpul cu fel de fel de activități.

Consider că, pe lângă meritele autorului, și traducerea a fost foarte bună. Știu că anumite lucruri se pierd într-o variantă tradusă, dar la acest volum totul a fost transmis, sau cel puțin eu nu am simțit vreo pierdere.

Tema abordată mi se pare una foarte curajoasă. Tobias Wolff nu a omis greșelile pe care le-a făcut, modul deplasat în care gândea, acestea fiind însoțite de autocritică, ceea ce mi se pare mare lucru pentru că nu multă lume poate chiar dacă e vorba de trecut. Unele întâmplări sunt comice, altele triste sau melancolice, cum e prietenia sa alături de ceilalți băieți. E o carte ce conține toate stările posibile, iar autorul reușește să îi transmită cititorului toate aceste stări, astfel volumul de memorii ajunge direct la suflet.

” Când suntem fragezi, necopți, credem că visurile noastre sunt drepturi, că lumea e dispusă să acționeze în interesul nostru și că eșecul sau moartea sunt pentru ratați. Trăim cu siguranța nevinovată și monstruoasă că doar noi, dintre toți cei născuți vreodată, beneficiem de un aranjament special care ne permite să rămânem veșnic tineri.” 

Ce mi-a plăcut foarte multe e că, deși este o autobiografie, autorul lărgește povestea, acordând atenție și celorlalte personaje, povestea devenind mult mai complexă. Simțeam locurile din carte ca fiind o altă lume, cartea chiar reușește să îl absoarbă întru totul pe cititor.

Mi-a amintit de romanul Fetele (recenzia AICI! parcă e varianta la masculin a acelei cărți în anumite privințe. Evie și Tobias se confruntă cu probleme identice: divorțul părinților, apucarea unei căi greșite, încercarea de a găsi un drum în viață. 

Viața acestui băiat este acel gen de carte căruia i-o pot recomanda cu ușurință tuturor. Surprinde atât dramele unui adolescent provenit dintr-o familie destrămată, cât și America din anii 1950. Să nu mai zic că, atunci când protagonistul ajunge la adolescență, îl aveam pe Vernon din Seventeen în cap ca fiind Toby. Finalul mi s-a părut inevitabil, dar, fiind o poveste reală, sfârșitul  nu poate fi o bombă, ci doar unul potrivit.

Cartea o găsiți AICI!


Punctaj:Mai jos las această melodie frumoasă de la BTS <3


Un comentariu:

Tu ce crezi?