vineri, 17 noiembrie 2017

Prin deșert spre libertate de Eunsun Kim - Recenzie


Sinopsis:

Eunsun Kim s-a născut în Coreea de Nord, una dintre cele mai opresive țări din lumea modernă. Când avea unsprezece ani, tatăl și bunicii ei au murit de foame, iar ea și-a scris testamentul – convinsă că va sfârși la fel.

Ca urmare, în 1999, mama sa a hotărât să lase în urmă regimul dictatorial în care trăia și să fugă din Coreea de Nord împreună cu cele două fiice ale sale – Eunsun și sora ei −, fără să știe că vor pleca într-o călătorie care avea să dureze nouă ani. Până să ajungă în Coreea de Sud, Eunsun și familia ei au trăit pe străzi, au picat în mâinile unor traficanți de persoane, au fost trimise într-un lagăr de reeducare din Coreea de Nord și au traversat pe jos deșertul Gobi.

Cincisprezece ani mai târziu, Eunsun Kim s-a hotărât să scrie o carte despre experiența ei, pentru ca întreaga lume să-i cunoască povestea. Însă ca ea mai sunt mii de bărbați și femei care în fiecare zi încearcă să traverseze frontiera pentru a scăpa de foamete și de regimul totalitar nord-coreean.


Recenzie:

După ce am citit Drumul către libertate de Yeonmi Park ( vezi recenzia AICI) am căutat mai multe cărți legate de subiectul Coreea de Nord pentru că mi se pare foarte interesant. Cum am mai spus, consider că aceste cărți nu sunt autentice 100%. 

Cartea începe cu un capitol în care Eunsun relatează cum era să moară de foame la 11 ani. În anii 1990, Coreea de Nord a trecut prin foamete datorită căderii URSS-ului. Bunicul și tatăl fetei mor în aceea perioadă, iar din cauza fricii de a sfârși la fel, mama lui Eunsun decide să părăsească țara alături de cele două fiice ale sale. 

Înainte de a începe plecarea propriu zisă, autoarea relatează experiențele ei din regim, viziunea sa asupra lumii, mentalitatea nord-coreenilor. M-au impresionat mult oamenii îndoctrinați, care credeau cu adevărat în liderul lor, deși mureau de foame pe capete. Deși Eunsun era la fel, odată cu trecerea timpului reușește să își schimbe mentalitatea, realizând că ce se întâmplă în țara ei e total opus față de imaginea țării perfecte creată de dictatori. 

Cu toate că încerc să nu scot în evidență prea mult părțile care nu mi-au plăcut pentru că povestea e pe bune și nu vreau să fiu prea rea, totuși am simțit anumite lipsuri. La Yeonmi, cartea era structurată, povestirea nu era haotică și povestea pe larg întâmplările. La Eunsun simt că structura a lipsit, că povestea haotic. Amintea ceva de Phenian, dar nu relata mai mult în afară de simple amintiri. Un capitol dedicat exclusiv capitalei ar fi fost important la crearea unei imagini mai complexe asupra Coreei de Nord.

Asemenea lui Yeonmi, și familia lui Eunsun ajunge să fie traficată în China, locul în care se întâmplă marea majoritate a evenimentelor din carte. Viața mea din China ar fi fost un titlu mai potrivit pentru această autobiografie din anumite puncte de vedere. În China, mama lui Eunsun e obligată se  mărite cu un țăran chinez provenit dintr-o familie săracă și să îi facă acestuia un fiu. În casa țăranilor cele trei duc o viață mizerabilă: rudele din China le urăsc, țăranul o bate pe mama sa, certurile sunt la ordinea zile . După un timp sunt prinse de autorități și trimise înapoi în țara de origine, unde sunt băgate imediat în lagăr. Reușesc să scape a doua oară din infern și revin din nou în casa din China.

După 11 ani, Eunsun și mama ei reușesc să ajungă în Coreea de Sud, traversând deșertul Gopi pentru a ajunge în Mongolia, la ambasada sud-coreeană. După ce ajunge în sud, Eunsun se ambiționează să termine școala și să își ajute financiar mama. Destul de plictisitor, dar am aflat lucruri noi despre Coreea de Sud, Eunsun, fiind nouă în țară, are o viziune total diferită. 

Per total mi-a plăcut mult, deși are anumite lipsuri. În comparație cu aceasta și Yeonmi, cred mai mult în povestea lui Eunsun decât în cea a lui Yeonmi (care mi se pare doar un produs comercial). Deși asemenea povești pot fi puțin exagerate, în Coreea de Nord chiar se întâmplă lucruri îngrozitoare unor oameni nevinovați, ceva tipic unui regim totalitar. Punctaj:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce crezi?