luni, 18 iulie 2016

Teroristul Necunoscut de Richard Flanagan - RecenzieSinopsis:

Teroristul necunoscut (2006) are in centru un personaj feminin, Papusa, dansatoare intr-un club de noapte, care se intalneste pentru o noapte cu un barbat frumos si misterios, Tariq. A doua zi, dupa ce acesta disparuse, fata urmareste la stiri imaginea ei si a lui Tariq dati in urmarire generala, pentru ca el este acuzat de un atentat terorist.
Tragedia personala, ironia si absurdul situatiilor se suprapun peste imaginea extrem de plastica, dar si aspra a lumii in care traim, iar accidentul istoriei si destinul fiecaruia se pot intalni intr-o farsa dramatica.


Recenzie:

Când  am luat  cartea de la Bookfest 2016, mă așteptam la un thriller cu teroriști, crime, organizații federale și lucruri legate de islamism.  Cartea, deși publicată pentru prima dată în 2006, este de actualitate chiar și în ziua de azi, mai ales cu tot ce se întâmplă anul acesta cu teroriști.
Personajul central este Păpușa, pe numele său real Gina Davies. Aceasta duce o viață de mizerie, își câștigă existența din dans erotic, nu are familie și, înafară de prietena ei, Wilder, nu are pe nimeni apropiat. La început mi-a fost silă de Păpușa, cu greu îi puteam înțelege stilul de viață, dar portretul său se conturează pe parcursul lecturii, abia la sfârșitul cărții o putem cunoaște pe Gina, aflând motivele pentru care viața ei este așa.
Teroristul Necunoscut nu este un roman thriller, sau o bâlbâială inutilă despre islamism. Este o poveste despre răutatea oamenilor, poveștile fabricate de media, prostia colectivă și judecata pe care o facem, având doar informațiile care ne sunt băgate pe gât de jurnaliști. Pot spune pe bună dreptate că este o lecție de viață care îți deschide ochii cu privire la personajele create de media.
Într-o seară în care se desfășura un eveniment, Gina îl întâlnește pe Tariq. Acesta o duce la el acasă, unde îi vorbește foarte mult despre pixeli și programe de calculator. A doua zi, Tariq dispare, dar îi lasă un mesaj Ginei scris pe o foaie. Ceva mai târziu, la televizor se difuzează o imagine în care apar Păpușa și Tariq, dați în urmărire generală pentru terorism. Din această clipa, oamenii din mass media încep să-i creeze Ginei imaginea de teroristă.
Pe parcursul cărții sunt multe situații ce par că sunt de umplutură, deși mie mi s-au părut a fi situații din viața reală care sunt ignorate de marea majoritate a oamenilor.
Lăsând la o parte terorismul, cartea ne vorbește despre imaginea pe care media i-o face unei persoane. Lucru valabil atât în cazul vedetelor, cât și a unui grup social, a politicienilor, a unei organizații, etc. Când Richard Cody făcea emisiunile acelea despre Gina, în care majoritatea materialului pe care îl deținea consta în minciună, m-am gândit la vedetele cărora presa le construiește o imagine frumoasă, sau din contră, o imagine negativă. 
Romanul te pune pe gânduri cu privire la actele de terorism din ziua de azi. Lucrurile ar putea fi ceva mai simple, dacă media nu ar mai băga frica în populație degeaba. După mine, ISIS e doar o invenție a Ocultei Mondiale cu scopul de a manipula masele.
Cu toate acestea nu este un roman de 5/5. Unele descrieri mi s-au părut inutile, am observat câteva greșeli de scriere nu prea OK, iar sfârșitul a fost foarte aiurea, deși reprezintă foarte bine realitatea, pentru că nu prea avem scăpare din jocul acesta idiot în care am intrat de bună voie. Punctajul ar fi de 3,5.Punctaj:Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce crezi?