luni, 6 iunie 2016

Viața mea printre miliardarii ruși. Jurnalul unei guvernante de Marie Freyssac - Recenzie

Sinopsis:

Ce-i luxul? O placere. O rutina. Ba chiar o obligatie, atunci cand devii miliardar in Rusia. Te indopi cu caviar la micul dejun, iei lectii de golf in largul marii, calatoresti cu avionul privat si ai proprietati pe toate continentele. Niste banalitati, pentru miliardarii rusi. Marie Freyssac este jurnalista si a locuit in Franta pana la 30 de ani, cand pleaca sa lucreze la Moscova pe post de guvernanta intr-o familie de oligarhi. Cu fiecare poveste, ea ne deschide portile unei lumi ascunse, cea a oligarhilor rusi, mandri de reusita lor in capitalism, dupa ce au crescut cu biberonul comunismului.
Ne perindam din Rubliovka, «ghetto-ul» magnatilor moscoviti, pana pe strazile inghetate ale capitalei rusesti, unde babutele vand te miri ce, georgienii au mutre de gangsteri iar vodka nu e o bautura pentru ocazii festive, ci o arma de distrugere in masa. Pe scurt, viata de zi cu zi a moscovitilor - bogati dar nu numai - pe care tanara jurnalista o descrie cu impertinenta si umor.  
Recenzie:

Cartea am citit-o foarte repede, având în vedere că am luat-o de la Bookfest anul acesta și am întrerupt lectura două zile. Mă așteptam la ceva interesant, nou, nu doar lucruri pe care le știam deja și care erau evidente.
Dacă în sinopsis se spune de umor, eu cred că acel umor ar trebui dat dispărut pentru că nu există, cel puțin în această carte. Mi s-a părut că umorul care se vrea a fi amuzant nu este nimic mai mult decât glume răutăcioase la adresa rușilor.
Nu mă simt cu nimic mai câștigată după ce am citit această carte, mai ales acum după ce am citit-o și mă gândesc că e un capitol întreg în care Marie a fost la magazin să cumpere hârtie igienică, dar a dat iama în dulciuri și a uitat să cumpere - ghiciți ce - hârtia igienică.
Autoarea apelează la stereotipuri în această carte, portretizând rușii ca fiind alcoolici, intoleranți, și comuniști. Uneori aceste trăsături mi s-au părut exagerate, autoare comparând Rusia cu occidentul, deși Rusia mi se pare o țară mult mai normală decât Franța, Belgia, ș.a.m.d.
O carte scrisă degeaba, e oribilă și îmi pare rău că am pierdut timpul cu ea. Nu aduce informații interesante și nu îți satisface curiozitatea legată de acest subiect. Această Marie descrie lucruri și întâmplări previzibile, pe care multă lume le știe deja despre fosta Uniune Sovietică. Finalul e pe măsura cărții, banal, previzibil și plictisitor. M-aș fi simțit multe mai câștigată dacă aș fi văzut un film cu mafia rusă decât să citesc cartea lui Marie.


Punctaj:
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce crezi?