sâmbătă, 23 aprilie 2016

Becks merge la școală de Cristina Boncea - Recenzie
Sinopsis:

După ce au fost subiect de studiu pentru boala Octopussy descoperită de unchiul lor, gemenele Becks și Hyena sunt obligate să se despartă. De data aceasta, Becks pleacă la liceu în Anglia. Pentru ea, școala însă nu va fi decât un pretext pentru a experimenta cât mai mult – de la sex dezinhibat, până la dragoste și prietenie – totul departe de casă, de Hyena și de mediul familiei sale… ciudate. Detestată de cercul noilor colege, acceptată așa cum este, în cele din urmă, dar și îndrăgostită de tânăra Natty, Becks încearcă să afle răspunsuri clare la întrebările aparent inexplicabile care au condus-o până în acest moment al vieții sale. Ce are de făcut? Ce înseamnă normal și ce nu? Care sunt limitele? Care este adevărul? Poate fi oare el aflat? Și cu ce riscuri?

“După ce a stârnit controverse aprinse cu debutul ei, Octopussy, Cristina Boncea nu s-a mulțumit doar să stea pe margine și să privească, ci a dus povestea mai departe, în stilul ei deja bine conturat, fără compromisuri: Becks merge la școală este și mai îndrăzneață, și mai șocantă pentru ipocriți, cu umor și mesaj pe care va trebuie să le descoperiți cu fiecare pagină. În romanele Cristinei nu găsești nimic din ce e superficial, ușor, la îndemână pentru toată lumea, ci dimpotrivă – găsești excepțiile, renegații, pe cei diferiți, neîncadrați în tipare. Sunt despre libertate, până la urmă. Libertatea pe care nu o vei găsi niciodată ascultând de ceilalți. Nu sunt doar cărți pentru adolescenți, sunt pentru oricine crede că literatura trebuie să-ți spună adevăruri, nu să te consoleze cu minciuni confortabile.”(Cristina Nemerovschi)


Recenzie:

Mai întâi, trebuie să îi mulțumesc autoarei pentru exemplarul oferit pentru recenzie. ♥♥♥ Recenzia primului volum AICI.
M-am bucurat mult când am aflat că Octopussy continuă. Mi-a plăcut primul volum și nu mă lămurisem despre anumite detalii. Becks merge la școală m-a făcut să înțeleg mai bine situația gemenelor și să nu mai consider bolnave lucrurile pe care eu nu le-aș face.  Cărțile Cristinei Boncea sunt despre acceptarea de sine, până la urmă, dar nu mulți înțeleg mesajul pentru că nu pot vedea dincolo de sexualitatea extremă din carte.
Acest volum mi-a plăcut mai mult decât primul. Sentimentele personajelor sunt mai mult scoase în evidență, ceea ce le face pe gemene să pară reale, nu personaje de carton ca în primul volum.  Mă bucur că autoarea a ținut cont de acest detaliu.
Acțiunea cărții se concentrează pe Becks, care merge să studieze un an la o școală în Anglia, în timp ce Hyena merge la un liceu normal din București. Părinții lor nu apar prea des în carte, ceea ce e bine, nu prea îmi place de Candie sau de Gary.
Romanul mi-a plăcut încă de la început, când am dat de un citat din Sensitive Pornograph: If gay isn't your thing, close your eyes. Mie îmi plac mult genul acesta de ,,desene", deși probabil nu ar trebui.
Becks merge la școală e ușor de citit, dar destul de greu de înțeles, pentru că se referă la multe lucruri care nu sunt la îndemâna oricui. Cartea nu are descrieri neinteresante sau inutile, nu e trasă de păr și nici umplută cu nimicuri cum sunt multe alte cărți.
Mi s-a părut interesant modul de gândire al lui Becks, dorința ei de a fi mai mult decât un personaj dintr-o carte, deși e un personaj dintr-o carte. Aceasta își dorește să îl înfrunte pe unchiul ei, Philip, și să îl convingă că ea din realitate este diferită față de Becks din cartea Octopussy. Hyena, în schimb, citește cartea și i se pare că personalitățile lor se potrivesc cu cele din cartea scrisă de Philip.
Pe parcursul cărții se dau mai multe detalii despre boala Octopussy. Eu cred că boala poate exista în realitate. În carte, Candie și-a omorât fostul soț pentru a fi cu un om bogat, lucru care în lumea reală se întâmplă destul de des. Octopussy e o boală modernă, iar cei bolnavi ar face orice pentru a-și îndeplini dorințele.
Finalul este imprevizibil și destul de tragic, dar nu ai aceeași reacție ca la un final tragic obișnuit. Pe mine, finalul m-a pus pe gânduri în loc să mă întristeze. Abia aștept să citesc finalul trilogiei pentru că mor de curiozitate!Citate:

“E greu să stai în altă parte, ok? Nu contează de unde vii sau unde te duci. Niciodată să nu ai așteptări extraordinare, niciodată să nu-ți imaginezi totul în detaliu. Imaginația e un lucru foarte înșelător. Nicăieri nu e un rai pe pământ. Dar cu siguranță există un loc în care te simți ca acasă. Peste tot e greu să te acomodezi. Chiar dacă știi deja limba, există multe alte lucruri. Magazinele de la colțul străzii, vecinii, obiceiurile. Orice comunitate e diferită. Trebuie să te adaptezi, iar dacă într-adevăr aparții acelui loc chiar reușești și îți e la-ndemână. Dar tot trebuie să ai anumite elemente care te fac să te simți în siguranță într-un loc străin, în care îți vei petrece o perioadă mai lungă de timp. Nu e ca și cum mergi la un hotel și stai câteva zile. Acolo nu trebuie să te acomodezi cu nimic.”  
“Nu mai vrea să-și trăiască viața în acest fel, iar apoi să aibă o revelație la fel de dureroasă precum cea cauzată de Octopussy. Nu mai vrea să fie bolnavă, afectată în mod inconștient de toate lucrurile pe care refuză să le vadă, la care refuză să se gândească.”  
 “Speră din toată inima să fi luat o decizie bună, să reușească să facă tot ce și-a propus. Sau să-i facă pe toți pe care și i-a propus. Pe toate, mai exact.”  

Punctaj:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce crezi?