luni, 30 noiembrie 2015

Castelul de sticlă - Recenzie

 
Sinopsis:


Produs publicat in 2015 de Art
Data aparitiei: Iulie 2015
Colectia YoungArt
Traducator: Lorena Lupu
Tip coperta: Cartonata
Numar pagini: 374
ISBN: 978-606-93949-1-6


Castelul de sticla este povestea adevarata si tulburatoare a unei familii nonconformiste pentru care aventura, spiritul liber si traiul neingradit de reguli inutile sunt mai presus decat confortul unui camin tipic. Sotii Walls isi cresc cei patru copii invatandu-i sa nu se teama de nimic, sa gandeasca liber, sa fie independenti, dar toate acestea vin cu pretul unei vieti de nomazi, al absentei unei case decente si, de multe ori, al lipsei mancarii si hainelor. Rex Walls, tatal, un tip carismatic, de o extraordinara inteligenta, ii invata pe copii istorie, fizica, vaneaza demoni impreuna cu ei pentru a-i face sa-si depaseasca temerile, le daruieste stelele de pe cer de ziua lor, dar, dincolo de toate, nu reuseste sa le asigure un trai decent. Peste ani, fiica cea mijlocie, Jeannette, isi povesteste copilaria intr-o carte unica, de un umor extraordinar, dar si de o profunzime emotionanta.
Ceea ce face aceasta carte atat de speciala, devenita bestseller in numeroase tari, nu este doar curajul lui Jeannette Walls de a scrie lucrurile pe care un om obisnuit le-ar ascunde poate, din jena, ci faptul ca face asta cu tandrete si dragoste fata de familia sa, incercand mai degraba sa-si inteleaga parintii decat sa-i judece.

Recenzie:

Am citit cartea aceasta în câteva zile. M-a fascinat și plictisit în același timp.  Familia Walls e greu de înțeles pentru unii, dar dacă stai să te gândești că acțiunea are loc prin anii '60- '70 ( atunci când Jeannette era mică) îți poți da seama că nu erau chiar atât de neobișnuiți. Oamenii aveau o mentalitate diferită atunci.
 Povestea cărții te retrimite la perioada copilăriei, chiar dacă nu te regăsești total în amintirile autoarei.  În carte este vorba despre copilărie și despre perioada când devenim adulți. Începutul cărții e ludic, inocent, frumos, dar în cazul în care continui lectura îți vei da seama că inocența dispare încet, grija zilei de mâine luându-i locul. Cartea e frumoasă la început pentru că J. era mică, vedea lumea altfel, dar pe măsură ce crește vede realitatea așa cum e, grea.
E o lectură ușoară, nu trebuie să îți bați capul cu ea, dar te va face să te gândești la copilărie și să fi mulțumit cu ce ai.
După ce am terminat cartea, am simțit nevoia să o iau pe mama în brațe pentru că nu e ca mama lui J.  Mama ei nu face sacrificii pentru familie, nu muncește ca să le asigure copiilor un trai decent și e egoistă și leneșă. Poate că asta e doar opinia mea, dar nu pot înțelege o astfel de mamă.
Cartea te va ajuta să înțelegi mai bine America în aceea perioadă. Nu mi-a venit să cred cât de diferite erau toate atunci, cel puțin la capitolul economie.
Cartea e frumoasă, dar nu pot să îi dau un punctaj prea mare pentru că e cam plictisitoare la anumite pasaje. Cu toate astea, aș vrea să citesc și alte cărți scrise de Jeannette Walls.

Punctaj:
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce crezi?