sâmbătă, 24 octombrie 2015

Principiul micului pinguin - Recenzie

Sinopsis:Produs publicat in 2010 de Lider
Data aparitiei: Februarie 2010
Colectia Altele
Traducator: Rodica Grigoriu
Format: 130x200
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 160
ISBN: 978-973-629-260-6

Cartea de fata debuteaza cu o povestioara alegorica de ai carei protagonisti – pinguinul Little Boy si foca Big Mouth – se va folosi autorul pentru a-si ilustra principiile dezvoltate. Denis Doucet, psiholog clinician de peste douazeci de ani, se intreaba „Suferim oare de incapacitatea de a ne adapta la mediul nostru si la ceilalti? Poate nu, raspunde el. Poate suntem prizonierii unei logici absurde. Poate ne pierdem timpul adaptandu-ne la ce e in jurul nostru, in loc sa facem ceva ca sa schimbam lucrurile”. In continuare, el expune o serie de remedii in vederea eliminarii relelor cauzate de manipularile exterioare individului.
O lucrare foarte interesanta, inteligent scrisa, la un nivel intelectual elevat, cu o participare plina de umor si de sarcasm a scriitorului. Un indreptar de viata, o invitatie la reflectii asupra mediului ce actioneaza asupra noastra – fiecare dintre noi fiind intr-o masura Little Boy, atras de dobandirea unor bunuri materiale valabile azi, dar care se devalorizeaza maine.

Recenzie:

Am citit cartea aceasta în trei săptămâni. Prima parte - adică povestea lui Little Boy - țin minte că am citit-o într-o oră de sport, mi-a plăcut foarte mult.  Restul cărții cuprinde idei și sfaturi despre sindromul supraadaptării, un sindrom de care nu aveam habar până acum și ,culmea, mulți oameni suferă de el. Cartea nu e una de ficțiune, ci de self help, dar una foarte bună. Nu e lălăită, e la obiect, de aceea e ușor de înțeles. E o carte care pe mine m-a ajutat mult, m-a făcut să îmi dau seama de multe lucruri care merg prost în viața mea și m-a făcut să găsesc soluții simple care mi-au fost întotdeauna la îndemână. Dacă o să citești cartea cap coadă, o să realizezi care este cea mai mare greșeală din viața ta, greșeală  pe care o repeți zilnic - la fel ca alte miliarde de oameni. Lecția principală a cărții e simplă. Nu facem diferența dintre Îmi trebuie, Vreau și Am nevoie, lucru de la care pornesc multe nefericiri.
 Sinceră să fiu, eu cred că autorul s-a referit la Noua Ordine, sau ceva asemănător. Citez din carte: Dacă v-aș cere să trăiți într-un univers lipsit de noimă, unde susul și josul ar fi inversate, unde întunericul ar reprezenta lumina, iar lumina, noaptea, ați accepta să vă petreceți așa toată viața? Aici apare conceptul acela satanic, unde lucrurile sunt inversate, cum ar fi răul e bine, iar binele e rău, deși cred că ați înțeles ideea. De Big Mouth mi-am dat seama din prima la cine se referă, datorită Introducerii, dar prefer să vă las pe voi să descoperiți cine e.  Totuși. Big Mouth, Big Brother. Înțelegeți?
Cartea are un minus. Un mare minus care m-a făcut să închid cartea de nenumărate ori. Cartea este destinată adulților, și prin asta nu mă refer la conținut pornografic, ci la faptul că este adresată adulților.  Doucet vorbește despre job-uri, despre creșterea copiilor, despre partener, nu despre profesori, părinți sau colegi de școală.  De multe ori a trebuit să mă pun în pielea unui adult ca să pot înțelege cartea până la capăt ( ceea ce m-a făcut să îmi dau seama că adulții au o viață grea pentru că așa vor ei să fie ), iar alteori să mă limitez la faptul că sunt doar adolescentă și că multe lucruri de acolo nu au cum să m-i se potrivească.  Totuși, m-a făcut să lupt pentru visele mele și să dau la o parte pretențiile și idealurile ( care, evident, nu au fost ale mele) pe care nu le pot parcurge.

Cu toții suntem mici pinguini care nu știu să se bucure pe deplin de banchiza lor.Punctaj:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce crezi?